Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Αντιπυρικές ζώνες ασφαλείας - Αντιπυρικό τόξο στο Ωραιόκαστρο

Γράφει ο Ηλίας Σπυριδωνίδης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μαζί για τον τόπο μας» του κ. Αταμιάν

Ενδεικτική εικόνα: αντιπυρική ζώνη ασφαλείας – αντιπυρικό τόξο Ωραιοκάστρου

Η εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή στον αέρα αλλά σε άλλες αιτίες. Οι πυρκαγιές σχεδόν στο σύνολό τους ξεκινούν από το χαμηλό υπόστρωμα, το οποίο όταν δεν έχει καθαριστεί από τον άνθρωπο ή από τη βόσκηση των αιγοπροβάτων, αποτελεί την πρώτη καύσιμη ύλη. Τα βασικότερα αίτια επομένως καταστροφικών πυρκαγιών είναι τα εξής:

- Η συσσώρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, λόγω της εγκατάλειψης των δασών στην τύχη τους.

- Η ύπαρξη μέσα στα δάση (και όχι μόνο) ανεξέλεγκτων παράνομων χωματερών οι οποίες αποτελούν επικίνδυνες εστίες (γυαλί αλλά και άλλα υλικά).

- Η ύπαρξη μέσα στα δάση ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, χαμηλής και υψηλής τάσης, καθώς και πυλώνων που δεν καθαρίζονται.

- Οι παράνομοι οικισμοί και άλλες δραστηριότητες μέσα στα δάση (μπάρμπεκιου, κτλ.).

- Οι κεραυνοί.

Ωστόσο, μία από τις κύριες αιτίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι οι εμπρησμοί από πρόθεση, που ανέρχονται σε ποσοστό 29,3% (Καϊλίδης, Δασικές πυρκαγιές-Θεσσαλονίκη 1990). Βεβαίως πολλοί εμπρησμοί που δεν έχουν εξιχνιαστεί συμπεριλαμβάνονται μέσα στο ποσοστό των άγνωστων αιτίων, που ανέρχονται σε 25 – 40% και ίσως ακόμη περισσότερο. Οι εμπρησμοί αυτοί υποκινούνται από διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων είναι και οι δόλιες ενέργειες ατόμων που αποσκοπούν στο κέρδος (πληρωμένοι εμπρηστές από οικοπεδοφάγους, έμποροι γης, κλπ), την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης τους, την επέκταση υπαρχόντων καλλιεργειών, κλπ. Υπάρχουν επίσης ενέργειες δολιοφθοράς από τρίτες χώρες ή άτομα που λειτουργούν κατ’εντολήν ξένων κέντρων, εμπρησμοί βοσκών για την δημιουργία ή την ανανέωση της βλάστησης των βοσκοτόπων τους. Επίσης ευθύνονται οι πολιτικές επιβράβευσης των καταπατητών των δασών, αφού πάρα πολλά αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε καμένα ή σε εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμη και με τελεσίδικα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δεν έχουν γκρεμιστεί ποτέ, αφού προωθούνται νομοσχέδια νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων και εμπορευματοποίησης της γης. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις δημιουργίας πολιτικών αναταραχών (βλ. Πελοπόννησο 2007), η πυρομανία, κ.α. Για την αποτροπή ενεργειών που προέρχονται από τις παραπάνω αιτίες θα πρέπει να παρθούν συντονισμένα μέτρα από όλη την κρατική μηχανή και τους πολίτες μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: περιπολίες από αέρος, ετοιμότητα και παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές και περιοίκους, έκδοση δελτίων τύπου, ανακοινώσεις και αφίσες στην περιοχή επίμονων εμπρησμών, ενεργοποίηση διατάξεων για επίγειες περιπολίες, λεπτομερή έρευνα και δίωξη των εμπρηστών, εξασφάλιση αμοιβών για όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη εμπρηστή (source ©: www.glavopoulos.gr)

Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις κατοικημένες κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου ως βασικό και απαραίτητο μέσο πρόληψης για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Οι αντιπυρικές ζώνες ασφαλείας είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα (με τις κατάλληλες συνοδευτικές υποδομές σε κρουνούς, επίγεια μέσα άμεσης επέμβασης του Δήμου, σχέδια άμεσης αντίδρασης, κτλ) σε όλες τις κοινότητες και ειδικά σε όσες γειτνιάζουν άμεσα με δασικές εκτάσεις (Ωραιόκαστρο, Μελισσοχώρι, Λητή, Δρυμός, Νεοχωρούδα, Πεντάλοφος, Μεσαίο, Μονόλοφος). Η παράταξη του κ. Αταμιάν «Μαζί για τον τόπο μας» έχει ήδη προχωρήσει στον προγραμματισμό και σχεδιασμό των αντιπυρικών ζωνών ασφαλείας σε συνεργασία με ειδικούς για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των δημοτών του Ωραιοκάστρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνετε Τώρα τα Ψώνια σας για ευκαιρίες μοναδικές ! με έκπτωση έωσ 50 %

Προσφορές μοναδικές εως 85% !

Ασφαλίστε εύκολα και γρήγορα το αυτοκίνητο σας με έκπτωση εωσ 50% !


Σχολή οδηγών Καλαϊτζή

Σχολή οδηγών Καλαϊτζή