ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τουριστικά Αξιοθέατα στο Ωραιόκαστρο  

1. Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο

άρκα - Εισαγωγή στο Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο


Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο δημιουργήθηκε το 2008 ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Εκτείνετε συνολικά σε γεωγραφική έκταση περίπου 10,000 τ. μ. Είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που όμοιο του δεν υπάρχει στα Βαλκάνια. Είναι εγκεκριμένο σαν εκπαιδευτική εκδρομή από το υπουργείο παιδείας και ελεγμένο για την άρτια λειτουργία του από το υπουργείο πολιτισμού.
Πρόκειται για την προσωπική εργασία, το μεράκι και την χρηματική στήριξη του Βασίλειου Μιχαηλίδη αλλά και την ενεργητικότητα και την καταρτισμένη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη γνώση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, σπηλαιολόγοι). Η πλαισίωση των θεμάτων αλλά και το κομμάτι της ξενάγησης γίνεται από έμπειρους και καταρτισμένους παλαιοντολόγους και γεωλόγους. Στο αποτέλεσμα έχουν συμβάλει συνεργάτες ποικίλων άλλων ειδικοτήτων (παιδαγωγών, δημοσιογράφων, μηχανικών, ζωγράφων, γλυπτών, διαφημιστών, εργατών).
Πέραν της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας των επισκεπτών το πάρκο έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι αναπαραστάσεις - σε πραγματικές διαστάσεις - 'ζωντανεύουν' την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Τα θεματικά πάρκα συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά στην μετάδοση γνώσεων, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, την κατανόηση των επιστημών και την προσέγγιση του παρελθόντος. Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πάρκου είναι από την μια πλευρά η γνώση του ευρύτερου περιβάλλοντος (χλωρίδας – πανίδας) στις μεγάλες γεωλογικές περιόδους και από την άλλη η επισήμανση της καθημερινότητας του ανθρώπου στα βασικά στάδια της εξέλιξης του, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση για την δημιουργία μιας πρωτότυπης, ωφέλιμης και συνάμα απολαυστικής εμπειρίας.
Όλες οι θεματικές ενότητες έχουν δημιουργηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Ευαγγελίας Τσουκαλά, αναπληρώτριας καθηγήτριας Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Dick Mol , διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά και επιστημονικού συνεργάτη του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία ο οποίος είναι πρόεδρος του Μαμούθ International Club, ενώ τα εκθέματα των δεινοσαύρων και όλων των ερπετών στο Πάρκο των Δεινοσαύρων έχουν γίνει με την επιστημονική επίβλεψη του Γεώργιου Γεωργαλή, Ερευνητή ζωολογίας και παλαιοντολογίας σπονδυλωτών, συνεργάτη ερευνητή στο πρόγραμμα παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία ενώ επιπλέον συνεργάζεται με το Α.Π.Θ. και το εθνικό μουσείο της Πράγας. Το σπήλαιο με το χαρακτηριστικό διάκοσμο έχει δημιουργηθεί με την επίβλεψη του Τοπικού τμήματος της Σπηλαιολογικής εταιρείας Βορείου Ελλάδας.
Το περιβαλλοντικό πάρκο αλλά και οι υποστηρικτικοί χώροι είναι ειδικά διαμορφωμένοι για σχολικές επισκέψεις, περιφραγμένοι και κατασκευασμένοι ειδικά για να υποστηρίζουν επιστημονικές ξεναγήσεις με ομαλή ροή, και πλακόστρωτα μονοπάτια για την διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης βοηθούν το απρόσκοπτο και ανέμελο παιχνίδι των παιδιών στους παιδότοπους γύρω από το περιβαλλοντικό πάρκο. Το περιβαλλοντικό πάρκο περιλαμβάνει:


Στους ίδιους χώρους επίσης υπάρχει και ο Βοτανικός μας κήπος ο οποίος έχει βότανα και φυτά της Μεσογείου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται το πάρκο κάτω από ποικίλες καιρικές συνθήκες καθώς προβλέπεται η προστασία τους στον χώρο της τεχνητής σπηλιάς και του μουσείου του Μαμούθ.
Στον εξωτερικό χώρο, δεινόσαυροι και θηλαστικά, πλαισιώνονται  από επιβλητικούς ήχους και πανίδα, καταρράκτες και τεχνητή λίμνη. Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση επιτρέπεται για να μπορέσετε να
μεταφέρετε την εμπειρία σας σε όλους τους φίλους σας.
Δίπλα στο περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων θα βρείτε τεράστιους εσωτερικούς και εξωτερικούς παιδότοπους, ποδηλατοδρόμιο, γήπεδα, μίνι λούνα παρκ και μίνι – γκολφ.
Επίσης θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε ξενάγηση στο Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού παραδοσιακού παιχνιδιού αλλά και το νέο μας θεματικό μας πάρκο, μια πλήρης αναπαράσταση ενός αρχαιοελληνικού αγροκτήματος!
Σκοπός μας είναι να αποτελέσει το πάρκο ένα ζωτικό εκπαιδευτικό κύτταρο, στοχεύοντας από την μια πλευρά στην κατανόηση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου από την απαρχή της ύπαρξης του ως την προϊστορία και από την άλλη στην γνωριμία με το ευρύτερο περιβάλλον του και τους τρόπους επιβίωσης του, συνδυάζοντας την γνώση με την ανέμελη διασκέδαση και το παιχνίδι.

  2. "Μνημείο μπρος το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου" για τους

         Πόντιους  του Ωραιοκάστρου


Βρίσκεται μέσα στην στρόγγυλη πλατεία στην οδό Κομνηνών απέναντι απο το Δημαρχείο και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο πλέον για όλους του Πόντιους.
Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, έχοντας δίπλα του τους δύο εν ζωή πρόσφυγες πρώτης γενιάς  κ.κ. Χαραλαμπίδη Κοσμά και Δαμιανίδη Απόστολο, αποκάλυψε το μνημείο στις 27/12/2012.
Ένα έργο απλό και εντυπωσιακό συνάμα από τα χέρια του συνδημότη μας κ. Γιώργου Κικώτη.
Συμβολική ήταν η φύτευση ενός ποντιακού φυτού Ροδάφνον από τους δύο αντιδημάρχους  κ. κ. Ανέστη Πολυχρονίδη και Θόδωρο Ματσουκατίδη και από το μέλος της ΕΠΩΦ κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, ο οποίος και μετέφερε το φυτό από την Τραπεζούντα κατά την διάρκεια  της εκδρομής-προσκυνήματος που διοργανώθηκε από την ΕΠΩΦ πέρσι το καλοκαίρι στον Πόντο.
 Επίσης πρόκειται να εντοιχισθεί και μία πέτρα φερμένη και αυτή από τον Πόντο, όπου ο καλλιτέχνης Γιώργος Κικώτης χάραξε : «ΠΟΝΤΟΥ ΓΗΣ».
Η πέτρα αυτή προέρχεται από το χωριό Χατς, όπου βρίσκεται το κάστρο που πήρε το Ωραιόκαστρο την ονομασία του. Και η πέτρα αυτή είναι προσφορά του κ. Χρήστου Παναγιωτίδη.
ΠΗΓΗ : http://oreokastritis.blogspot.gr πηγή :  εφημερίδα ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...