Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Τελετή μνήμης για τους Ιταλούς πεσόντες στο μακεδονικό μέτωπο

 

Τελετή μνήμης για τους Ιταλούς πεσόντες στο μακεδονικό μέτωπο στο ΖΕΝΤΕΛΙΚ θεσ/νίκης 


Τελετή μνήμης για τους Ιταλούς πεσόντες στο μακεδονικό μέτωπο

 

Την Τετάρτη 10 Μαϊου στις 11.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή απότισης φόρου τιμής στη μνήμη των πεσόντων Ιταλών στο μακεδονικό μέτωπο (1915-1918) κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), εκ των οποίων σχεδόν 4.000 είναι θαμμένοι στο ιταλικό τμήμα του Νεκροταφείου Ζέϊτενλικ επί της οδού Λαγκαδά. Για την ακρίβεια, στο ιταλικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται 3.280 Ιταλοί πεσόντες, ενώ περισσότεροι από 500 είναι οι αγνοούμενοι, των οποίων τα ονόματα μνημονεύονται στο ηρώο. Το μακεδονικό μέτωπο, υπήρξε πεδίο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα) και των κεντρικών δυνάμεων (Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία) για περισσότερα από τρία χρόνια (1915-1918).  

Η Θεσσαλονίκη ως έδρα της Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας του Ελευθερίου Βενιζέλου υπήρξε το κέντρο των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων. Εκτός από τους Ιταλούς, χιλιάδες Έλληνες, Σέρβοι, Ρώσοι, Άγγλοι και Γάλλοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολλών επιτροπών από την Ιταλία συγγενών των πεσόντων, κυρίως από την πόλη της Μάντοβας όπως οι κ. Corrado Andreani και Valerio Sometti. 

Οι ιταλικές επιτροπές ήρθαν στην πόλη μας κατόπιν πρωτοβουλίας του συντονιστή Δρ. Fabio Cotifava. Επίσης, τίμησαν την εκδήλωση ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Marco Della Pupa, Ιταλοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, ο Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών κ. Βλάσης Βλασίδης, ο κ. Ηλίας Σπυριδωνίδης ως εκπρόσωπος της Dante Alighieri και της ομάδας του κ. Πέτρου Αταμιάν «Μαζί για τον τόπο μας» από το Ωραιόκαστρο, στην περιοχή του οποίου υπάρχουν και σήμερα πολλά σημεία ενδιαφέροντος και μνήμης από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πολλοί άλλοι.

Από τα γράμματα των Ιταλών που θυσιάστηκαν στο μακεδονικό μέτωπο κατά τον προηγούμενο αιώνα αναδεικνύεται ένα κοινό αίτημα: «Μην μας ξεχάσετε».  


Το καλοκαίρι ερχεται και εσεις πρέπει να προλάβετε να κλείσετε το ταξίδι σας με AEGEAN AIRWAYS τώρα για να προλάβετε την εκπτωση του 30 %  .
Μπείτε και κλείστε αφοβα ,γρήγορα και με εγγύηση. 

https://mikk.ro/CMhR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνετε Τώρα τα Ψώνια σας για ευκαιρίες μοναδικές ! με έκπτωση έωσ 50 %

Προσφορές μοναδικές εως 85% !

Ασφαλίστε εύκολα και γρήγορα το αυτοκίνητο σας με έκπτωση εωσ 50% !


Σχολή οδηγών Καλαϊτζή

Σχολή οδηγών Καλαϊτζή